Localitatea Negriteşti este situată la 5,5 km de comuna Podoleni, făcând parte din această comună, calea de acces fiind un drum judeţean astfaltat de curând, ce face legătura dintre Podoleni şi Hoiseşti (comuna Mărgineni, din Jud. Neamţ). Numele satului provine de la un vechi pârâu cu numele „Negriteasca”, aşa cum arată documentele ce atestă existenţa comunei Podoleni din timpul Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt. Oamenii de aici sunt majoritar agricultori, ocupându-se de cultivarea pământului şi de creşterea animalelor şi sunt proveniţi, majoritatea, din localitatea Ludaşi, Jud. Bacău, după 1916, prin împroprietărire, foarte puţine familii fiind autohtone.
Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, ce se află exact în centrul satului, este relativ nouă şi a fost ctitorită de fiii satului între anii 1991-1994 (mai exact, între 26 iunie 1991 şi 6 octombrie 1994). Sfinţirea ei a fost săvârşită de P.S. Episcop Vicar Calinic Botoşăneanul, împreună cu un impresionant sobor de preoţi, la data de 24 septembrie 1995, când a fost hirotonit şi primul preot paroh pentru această parohie, P.C.Pr. Marius Botez.
Biserica satului Negriteşti a fost zidită din bolţari de ciment pe locul unei biserici mai vechi, ctitorită tot de fiii satului, datând din anul 1933, ce era din lemn şi lut, dar care se afla într-o avansată stare de deteriorare. Din fosta biserică s-au păstrat catapeteasma (din lemn sculptat) şi icoanele praznicale şi ale unor sfinţi (toate datând din 1933), precum şi anumite obiecte de cult ce sunt folosite şi astăzi la sfintele slujbe.
Stilul arhitectural al bisericii noi este o combinaţie dintre stilul moldovenesc şi cel bizantin, în formă de cruce, cu o suprafaţă de 167 m2, având două turle mari si altele 2 mici (deoparte şi de cealaltă a turlei centrale). În turla cea mai înaltă, dinspre uşa de intrare, se află cele 2 clopote, datând din 1933. Biserica este pictată integral în interior pe frescă, în stil neobizantin, imediat după ce a fost zidită, de către Liche Nuţa din localitatea Cândeşti şi a durat un an. Astăzi, starea acestei picturi este foarte bună. În exterior, Biserica are pictată doar icoana Învierii deasupra uşii de intrare în Biserică şi icoana hramului (Sfântul Dimitrie), in faţa bisericii, dinspre drumul principal.
Locaşul de cult are un spaţiu generos, suficient pentru enoriaşii satului, fiind prevăzut şi cu cafas. Biserica este acoperită cu tablă din aluminiu, care se afla intr-o stare bună.
Curtea Bisericii şi a casei parohiale, cu o suprafaţă de 2595 m2, este împrejumuită cu gard de piatră la drum, care a fost ridicat de credincioşii satului după sfinţirea locaşului de cult, în anul 1996, iar pe celelalte 3 laturi cu gard din plasa de sârmă. În partea de Nord, Biserica se învecinează cu Şcoala primară şi Grădiniţa.
În curte cu biserica se află situată şi casa parohială, cu o suprafaţă de 89 m2, zidirea ei fiind începută imediat după sfinţirea bisericii. Este, de asemenea, construită din bolţari de ciment şi în ultimii 3 ani între anii 2007 şi 2009, s-au întreprins ample lucrări de renovare şi utilare cu cele necesare (apă curentă, baie placată cu gresie şi faianţă, centrală termică pe lemne etc.). În anii ce vor urma se are în vedere modificarea acoperişului şi schimbarea cu tablă a internitei cu care este acoperită momentan casa parohială. De asemenea s-a săpat şi o fântână lângă casa parohială şi s-a ridicat un leagăn în curtea bisericii pentru copiii parohiei.
Tot în curte cu biserica se află şi noua casa praznicală aflată în faza „la roşu”, cu o suprafaţă de 138,6 m2, zidită din cărămidă. Lucrările la ea au inceput anul acesta (2011) în luna aprilie şi sperăm ca până la anul să fie terminată. Ea va servi ca spaţiu pentru activităţile de ordin social-filantropic, dar şi pentru cele de ordin cultural-pastoral, deoarece camera de la mansardă va fi destinată bibliotecii şi arhivei parohiale.
Până în anul 1995, biserica din Negriteşti a fost filie ce aparţinea de parohia Podoleni (actualmente Podoleni-Centru). Aici au slujit diferiţi preoţi parohi din Podoleni, printre care amintim de Pr. Apostol Gheorghe, Pr. Bălănescu Ion, Pr. Danielescu Dan, Pr. Moise Valeriu, Pr. Creţu Gheorghe, Pr. Bucur Gheorghe, Pr. Rădescu Cezar, Pr. Veleşcu Ştefan şi alţii, mulţi dintre ei trecând la Domnul. Odată cu sfinţirea noii biserici, în anul 1995 şi cu hirotonirea P.C.Pr. Marius Botez de către P.S. Episcop Vicar Calinic Botoşăneanul, biserica satului Negriteşti a devenit parohie de sine stătătoare.
Din 4 februarie 2007, a fost numit un nou preot paroh, Ioan Duma, de I.P.S. Daniel Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei (actualmente Patriarhul României), care l-a succedat pe primul preot paroh mai-sus amintit, ce a vacantat prin transfer parohia Negriteşti după 11 ani de slujire, la data de 1 iunie 2006.
De când a fost numit noul preot paroh, s-a făcut în scurt timp o fântână în curtea bisericii. De asemenea, biserica a fost dotată cu cărţi noi de slujbă, datorită deteriorării celor existente, cu sfinte vase noi, pentru că cele vechi erau coclite şi cu diferite obiecte de cult absolut necesare pentru buna desfăşurare a cultului divin (policandre, sfeşnice, candele, Evanghelie, trusă pentru împărtăşit bolnavii, bătrânii şi copiii, icoane, acoperăminte şi veşminte noi, scaune). De asemenea, s-a schimbat întraga tâmplărie, cu una din termopan pe ramă de PVC cu sticlă sablată cu monograma lui Hristos, s-a dotat biserica cu centrală termică pe lemne, cu staţie de sonorizare şi s-au placat scările exterioare şi soleea cu gresie, s-a pus mochetă etc. Trebuie menţionat faptul că tot ce s-a făcut la Biserică şi casa parohială, s-a realizat prin contribuţia benevolă a credincioşilor satului şi foarte puţin din donaţii externe sau cu sprijinul Primăriei.
Cu privire la enoriaşii satului, parohia Negriteşti are un număr de 110 familii, (dintre care 35 sunt văduvi şi văduve) ce însumează aproximativ 300 de suflete, majoritatea aflându-se la o vârstă înaintată. Nu există minorităţi etnice şi nici religioase.
Nu putem vorbi despre o stare economică ridicată a satului, dar putem evidenţia hărnicia şi unitatea credincioșilor, dar şi credinţa lor puternică şi felul cum răspund la ajutorarea bisericii.
Parohia Negriteşti deţine o suprafaţă de 3 ha de teren arabil, care este arendată de o asociaţie agricolă din Podoleni, de pe urma căreia parohia se întreţine.